Op 24 februari werd Europa wakker geschud door de uitbraak van de meest verwoestende oorlog op zijn continent sinds de Tweede Wereldoorlog: de Russische Federatie zette een massale aanval in tegen Oekraïne. Sinds het begin van de invasie zijn we getuige van vreselijke, niet-uitgelokte agressie door een staat tegen een buurland en het begin van een humanitaire crisis in wording. De felle weerstand van Oekraïne, net als het sterke EU-NAVO-front tegen de daden van de Russische regering, heeft velen verrast en geïnspireerd. Nu de oorlog tussen beide naties steeds meer zijn tol begint te eisen, heerst er echter angst dat deze nog maandenlang zal aanslepen en in een onzekere dynamiek van een “nieuwe Koude Oorlog” de veiligheid zowel in Europa als ver daarbuiten nog jarenlang in het gedrang zal brengen.

De Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne is in alle opzichten een keerpunt met diepgaande gevolgen, niet alleen voor de toekomst van de Oost-Europese natie en haar 44 miljoen inwoners, maar ook voor de Europese veiligheid en de wereldorde. Afgaande op wat we weten over de opzet van het Russische leiderschap, gaat de confrontatie tussen Rusland en het Westen niet enkel om de toekomstige veiligheidsakkoorden omtrent Oekraïne; het hele Europese strategische kader van na de Koude Oorlog staat op het spel. We kunnen slechts gissen naar het verdere verloop en de uitkomst van deze vijandigheden, maar één ding is zeker: ons continent wordt geconfronteerd met de ergste veiligheidscrisis sinds de val van de Berlijnse Muur.

Nu Oekraïne al bijna zes maanden worstelt met deze totale oorlog, dienen de uitdagingen en gevolgen voor Oekraïne, Europa en de internationale veiligheid onder de loep genomen te worden. Hoe kunnen we een einde maken aan deze oorlog? Wat zijn de vooruitzichten? Welke impact heeft de Russische oorlog tegen Oekraïne op Europa en de Europese veiligheid op lange termijn? Hoe kunnen we Oekraïne ondersteunen in zijn hobbelige parcours naar duurzame vrede en veiligheid? Welke politieke opties heeft de EU ten opzichte van Rusland? Keren we terug naar een geopolitiek van landenblokken?

Om deze cruciale problematiek vanuit verschillende hoeken te benaderen, verwelkomen we met genoegen dr. Gustav C. Gressel, senior onderzoeker aan de European Council on Foreign Relations, en dr. Victoria Vdovychenko, universitair hoofddocent aan de Borys Grinchenko Universiteit in Kiev.

Uitnodiging downloaden

Onderzoekslijnen: Europa ; Eurazië

© Bron afbeelding: Ministry of Defence of Ukraine on Flickr

Avondconferntie

Zes maanden oorlog in Oekraïne: uitdagingen
en gevolgen voor de Europese veiligheid

Video’s van de conferentie:
Dr Gustav C. GRESSEL
Dr Victoria VDOVYCHENKO

Moderator: Nicolas GOSSET           

Taal : Engels
Simultaanvertaling in het Frans en Nederlands

15 september 2022, 17.00 u. – 18.30 u.
> 16.30 u. – Onthaal
> 17.00 u. – Conferentie
> 18.30 u. – Receptie

Campus Renaissance
Hobbemastraat 8
1000 Brussel