Twintig jaar geleden werd onze wereld opgeschud door de gebeurtenissen op 11 september 2001 en maakten we kennis met een “nieuwe” dreiging: Al Qaida. Vandaag heerst er in diezelfde wereld nog steeds onzekerheid over een aanhoudende “wereldwijde oorlog tegen het terrorisme” waar maar geen einde aan lijkt te komen en blijft het aantal jihadistische actoren her en der toenemen.

Gedurende de twintig jaar lange strijd tegen de jihadistische dreiging heeft de organisatie van Osama Bin Laden haar systematische veerkracht bewezen en is het aantal conflictgebieden waar islamitische gewapende groeperingen actief zijn, verder opgelopen. Terwijl het antwoord van de Verenigde Staten op de aanval van Al Qaida zich oorspronkelijk vertaalde in een dubbele militaire campagne in Afghanistan (2001) en Irak (2003), vinden sindsdien gelijkaardige operaties voor terrorismebestrijding plaats op strijdtonelen die zich uitstrekken van de Sahel tot Zuidoost-Azië. De voorbije tien jaar werd de wereldwijde jihad naar een ander niveau getild toen de Islamitische Staat (IS) – de voormalige Iraakse tak van Al Qaida – het “kalifaat” in het Midden-Oosten nieuw leven inblies, terroristische aanslagen pleegde in verscheidene westerse hoofdsteden en een steeds strengere ideologie verspreidde.

Nu de Afghaanse Taliban opnieuw aan de macht zijn in Kaboel, stellen we ons meer vragen dan ooit: welk patroon zien we terug in de weg die Al Qaida heeft afgelegd sinds Abdullah Azzam in de jaren 80? Hoe moeten we de erfenis van de steeds meer bekritiseerde militaire campagne die plaatsvond na 9/11 evalueren? Welke impact zal de Amerikaanse terugtrekking uit Afghanistan hebben op de internationale veiligheid op lange termijn? Hoelang kunnen we fenomenen zoals IS binnen de perken houden in Irak en Syrië? Wat betekent dit allemaal voor de nabije toekomst?

Om deze verontrustende kwesties te bespreken, verwelkomen we met genoegen prof. dr. Gilles DORRONSORO (Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne), prof. dr. Antonio GIUSTOZZI (King’s College en Royal United Services Institute), prof. William BRANIFF (National Consortium for the Study of Terrorism and Responses to Terrorism) en dr. Thomas HEGGHAMMER (Norwegian Defence Research Establishment).

Uitnodiging downloaden
Programma downloaden

Onderzoekslijnen: Eurazië; Noord-Afrika en het Midden-Oosten ; Sahel en Subsaharisch Afrika

Source Photo : U.S. Air Force / Tech Sgt. Ryan Crane

Online colloquium

Al Qaida en de wereldwijde Jihad:
een stand van zaken twintig jaar na 9/11

Prof. dr. Gilles DORRONSORO
Prof. dr. Antonio GIUSTOZZI
Prof. William BRANIFF
Dr. Thomas HEGGHAMMER

Programma downloaden

Moderators: Nicolas GOSSET & Didier LEROY

Taal: Engels

21 oktober 2021, 15.00 u. – 18.40 u.
> Vanaf 14.00 u. – Onthaal –
verbinding met de online colloquium
> 15.00 u. – Colloquium