De NAVO-top in juli te Washington zal de gelegenheid zijn om de 75e verjaardag van de ondertekening van het Noord-Atlantisch Verdrag te vieren. Deze Organisatie is nog nooit zo onmisbaar gebleken als sinds 24 februari 2022, de dag waarop Rusland Oekraïne voor de tweede keer binnenviel. Het Atlantisch Bondgenootschap zag zich hierdoor verplicht om zich opnieuw te richten op haar historische missie: de collectieve verdediging van haar lidstaten.
Vandaag woedt er een oorlog van hoge intensiteit in Europa, heerst er een crisis in het Midden-Oosten, neemt de macht van China in de Indo-Pacifische regio verder toe en moeten we het hoofd bieden aan de terroristische dreiging, de klimaatuitdaging en de mogelijke politieke strubbelingen binnen de Alliantie het komende jaar. Zal Europa in het licht van deze uitdagingen de kans grijpen om zich autonomer te laten gelden in een Alliantie die zeker nieuw leven is ingeblazen, maar die voortaan geconfronteerd wordt met een steeds gevaarlijkere en onzekerdere wereld?
Hoe kunnen we de afschrikking en collectieve verdediging van het Atlantisch Bondgenootschap tegenover de Russische dreiging nog verder versterken? Hoe kan de NAVO een actievere rol spelen bij het leveren van militaire hulp aan Oekraïne? Voor welke industriële uitdagingen staat de organisatie vandaag op het gebied van defensie en hoe kunnen we ze het hoofd bieden? Gezien de Amerikaanse “draai naar Azië” en de mogelijke terugkeer van Donald Trump naar het Witte Huis, moeten we de Europese pijler van de NAVO versterken? Hoe kan de Alliantie haar relaties met haar buurlanden in het zuiden (in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en de Sahel) en haar partnerschap met de landen in de Indo-Pacifische regio (Australië, Japan, Nieuw-Zeeland en Zuid-Korea) verdiepen om gemeenschappelijke uitdagingen aan te gaan?

Bron afbeelding : © NATO

Avondconferentie

NATO: 75 jaar oud, maar nog steeds vitaal,
flexibel en aantrekkelijk

Hare Excellentie Ariadne Petridis

Moderator : Estelle HOORICKX

Taal : Frans, Nederlands
Simultane vertolking in het Nederlands, in het Engels en het Frans

3 juni 2024, 18.00 u. – 19.30 u.
> 17.30 u. – Onthaal
> 18.00 u. – Conferentie
> 19.30 u. – Receptie

Campus Renaissance
Hobbemastraat 8
1000 Brussel