Nicolas GOSSET

Onderzoeker van het Studiecentrum voor Veiligheid en Defensie

Terug

Biografie

Nicolas Gosset behaalde zijn academische graden van gediplomeerde in de aanvullende studies in de politieke sociologie en van gediplomeerde in de voortgezette studies in de bevolkings- en ontwikkelingswetenschappen (Université libre de Bruxelles, ULB). Vandaag is hij onderzoeker Azië/Eurazië gespecialiseerd in Rusland, het voormalige Sovjetgebied en geopolitieke ontwikkelingen in Eurazië aan het Studiecentrum voor Veiligheid en Defensie van het KHID.

Na twee jaar te hebben gewerkt als assistent bij werkcolleges aan de faculteit Sociale en Politieke Wetenschappen van de Université libre de Bruxelles (Centre de sociologie des organisations), zette Nicolas Gosset zijn onderzoeksactiviteiten verder aan het Centre d’étude de la coopération internationale et du développement (CECID) van de ULB (bij het Sociologisch Instituut) dankzij een beurs van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO-NFWO). In deze context, in het kader van zijn doctoraatsthesis over de wijzigingen in het veiligheidsbeheer van post-Sovjet Centraal-Azië, werkte hij van oktober 2007 tot december 2010 aan een etnografisch langetermijnonderzoek in verschillende gebieden in deze regio (meer bepaald de Republiek Oezbekistan, Tadzjikistan en Kirgizië). Daar werd hij eerst als jonge onderzoeker uitgenodigd aan het Institut français des études sur l’Asie centrale (IFEAC) in Tasjkent, vervolgens aan de Academy of Sciences of the Republic of Tajikistan en het Social Research Center (SRC) van de American University in Central Asia (AUCA) in Bisjkek (Kirgizië).

Voor zijn onderzoeksactiviteiten steunt hij op een veelzijdige samenwerking aan verscheidene internationale projecten in de regio. Zo stond hij in voor de controle- en evaluatieprocessen bij het “Regional Rural Water Supply and Sanitation Project”, ontwikkeld door het International Secretariat for Water voor de Zwitserse internationale samenwerking in Oezbekistan. Hij werkte ook als wetenschappelijk consultant verantwoordelijk voor de communautaire coördinatie bij de United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC), in het kader van het project “Strengthening Border Control at Selected Checkpoints along the Tajik-Uzbek Border”, dat als doel heeft de grensdoorlaatposten van de Ferganavallei die het meest worden blootgesteld aan drugs- en wapenhandel (Tadzjikistan-Oezbekistan) beter te controleren. Ten slotte was hij ook projectmedewerker voor het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP), in het kader van het “Initiative for Local Government Capacity Building” geleid in Oezbekistan door het Duitse Zentrum für Entwicklungsforschung (ZEF) van de universiteit van Bonn. In Centraal-Azië heeft hij ook op korte termijn ervaring opgedaan als waarnemer tijdens de verkiezingswaarnemingsmissie OVSE/ODHIR voor de parlementsverkiezingen in Tadzjikistan in september 2009.

Daarnaast was Nicolas Gosset tijdens deze periode in Centraal-Azië plaatsvervangend docent, toegewezen aan de University of World Economy and Diplomacy (UWED) in Tasjkent door de Service de coopération et d’action culturelle (SCAC) van de Franse ambassade in Oezbekistan, alsook gastonderzoeker voor het regionaal programma van het Centre for Contemporary Central Asia and the Caucasus (School of Oriental and African Studies (SOAS), University of London).

Na deze onderzoekservaring vervoegde Nicolas Gosset in 2011 het team van het Studiecentrum voor Veiligheid en Defensie van het KHID, waar hij zich sindsdien toelegt op het geografische gebied Azië/Eurazië. Naast zijn functie bij de Belgische Defensie blijft Nicolas Gosset ook geassocieerd lid van het Centre d’études de la coopération internationale et du développement van de ULB.

Geleidelijk aan heeft hij vraagstukken rond Afghanistan, Rusland en China aan zijn onderzoeksgebied toegevoegd. Vandaag bestudeert hij hoofdzakelijk de transformatie van het Russische militaire instrument en de ontwikkelingen in het veiligheids- en defensiebeleid van de Russische Federatie. Daarnaast heeft hij meerdere studies toegewijd aan de polemologie van het conflict in Afghanistan en het veiligheidsbeheer in de Kaukasus en Centraal-Azië.

Nicolas Gosset is actief lid van de Central Eurasian Studies Society (CESS) en haar Europese tegenhanger (European Society for Central Asian Studies, ESCAS). Centraal-Azië blijft een belangrijk deel uitmaken van zijn onderzoek als regiodeskundige . Hij neemt als expert regelmatig actief deel aan de studiegroep van het Europees Parlement voor de EU-strategie voor Centraal Azië en werkt mee aan het programma “Strenghtening the capacity of prevention of violent extremism in Central Asia” van de NGO Search for Common Ground, dat gefinancierd wordt door de European Resources for Mediation Support (ERMES).

Nicolas Gosset spreekt Frans, Engels en Russisch. Hij heeft ook een praktische kennis van het Oezbeeks (Türk), een erfenis van zijn onderzoeksperiode in Centraal-Azië.