Vijf officieren met zeer verschillende profielen verenigen zich om een kritische blik te werpen op de planning en uitvoering van de operaties in Oekraïne. Deze analyse werd uitgevoerd in het kader van hun Vorming voor Kandidaat-Hoofdofficieren (sessie 2022-2023) aan het Defensiecollege. Hun bijdragen worden hier gebundeld in de vorm van een Focus Paper, na een vruchtbare samenwerking tussen het Belgisch Militair Tijdschrift en de leerstoel Landoperaties van het Defensiecollege.
In een eerste deel, met als titel Seize and Retain Hostomel Airport (Kiev), analyseren Bart Leenders en Jason Marchal zowel de Russische operatie die als doel had om de luchthaven van Hostomel (Kiev) in handen te krijgen en te houden als de Oekraïense reactie van 24 tot 27 februari 2022.
In het deel De eenhoorn van Charkiv trekt Philip Schrooten lessen uit de informatiemanoeuvres van de Oekraïense gevechtstroepen.
In het derde deel Sustainment of operations: think out of the box! krijgen Gilles Marx et Thomas Dries de gelegenheid om zich toe te spitsen op de dimensie “sustainment” van operaties en het belang van creativiteit op het slagveld te benadrukken.

Focus Paper Special Issue downloaden

Source photos: www.dvidshub.net

Focus Paper Special Issue

The war in Ukraine through
the lens of joint functions

Thomas DRIES
Bart LEENDERS
Jason MARCHAL
Gilles MARX
Philip SCHROOTEN