Door de oorlog in Oekraïne blijft de oostflank van Europa de aandacht van de media en politici opeisen. Nochtans gebeurt er ook heel wat op de zuidflank van ons continent: terwijl staten die op het vlak van voedselzekerheid al in moeilijk vaarwater verkeren (zoals Egypte of Syrië) nog verder worden verzwakt door de economische impact van het conflict, neemt het gewicht van andere reeds sterke staten in de regio (zoals Saoedi-Arabië of Israël) toe dankzij de stormloop op gas. Over het algemeen zien we nu al een nieuwe realiteit: sinds de oorlog op de oostflank is de zuidflank strategisch belangrijker dan ooit tevoren. Bovendien kadert deze nieuwe situatie in een context die lijkt te wijzen op een geopolitieke herconfiguratie van formaat in 2023, zowel in het Midden-Oosten als in Noord-Afrika.

Hoe kunnen we de impact van deze oorlog – waarvan het einde maar niet in zicht komt – onderzoeken op het hele Middellandse Zeegebied? Kan Rusland zijn militaire stellingen in het Midden-Oosten versterken? Zal de Turkse president Erdogan aan de macht blijven na de cruciale presidents en parlementsverkiezingen in mei? Zal de organisatie Islamitische Staat (Daesh) een comeback maken en Syrië en Irak opnieuw destabiliseren? Zijn de olierijke monarchieën in de Perzische Golf van plan zich nog meer tot China te wenden? Hoe groot is het risico op een confrontatie tussen Israël en Iran? Zal de nieuwe Israëlische regering een nieuwe Intifada riskeren? Zullen Jordanië en Egypte hun relatieve stabiliteit behouden? Kan de oorlog opnieuw losbarsten in Libië? Kan de rivaliteit tussen Marokko en Algerije zulke proporties aannemen dat ze uitmondt in een regelrechte breuk?

Om al deze vragen te beantwoorden, verwelkomen we met genoegen dr. Pierre Razoux, academisch directeur van de Fondation méditerranéenne d’études stratégiques (FMES), die met ons zijn deskundigheid met betrekking tot deze regio zal delen.

Avondconferentie

Van de oostflank tot de zuidflank: geopolitieke herconfiguratie
in het Midden-Oosten en Noord-Afrika

Video van de conferentie:
Dr. Pierre RAZOUX

Moderator: Didier LEROY

Taal : Frans
Simultane vertolking in het Nederlands en Engels

9 maart 2023, 17.00 u. – 18.30 u.
> 16.30 u. – Onthaal
> 17.00 u. – Conferentie
> 18.30 u. – Receptie

Campus Renaissance
Hobbemastraat 8
1000 Brussel