De verdrijving van de Nigerese president Mohamed Bazoum op 26 juli 2023 volgt op een reeks militaire staatsgrepen in de Sahel. Deze recente staatsgreep gaat verder dan een interne machtsstrijd en kadert in een bredere context van groeiende rivaliteit tussen grootmachten. Rusland en China proberen hun voetafdruk in de regio te vergroten en betwisten hierbij steeds meer de aanwezigheid van Europese landen. Bovendien hebben de Europese organen belast met het buitenlands en defensiebeleid hun handen vol met het beheren van de eerste grote interstatelijke oorlog op ons continent in 80 jaar. Deze gebeurtenissen, samen met de terugtrekking van de Franse troepen uit Niger, brengen het Europese engagement in de Sahelregio onder de aandacht.
Tijdens deze conferentie zullen we op zoek gaan naar een antwoord op enkele cruciale vragen over Europese ontwikkelingshulp aan Niger. Welke rol heeft ontwikkelingshulp gespeeld in de recente geschiedenis van Niger? Welke voornaamste Europese ontwikkelingsprojecten zijn momenteel lopende? Welke impact heeft de militaire staatsgreep op deze projecten? Vormt ontwikkelingshulp een instrument van Europese soft power? En zou ze kunnen helpen de politieke stabiliteit te doen terugkeren en de legitimiteit van Niger te herstellen?
Om een antwoord te bieden op deze vragen, verwelkomen we met genoegen dr. Abdourahmane Idrissa van het Afrika-Studiecentrum Leiden (Universiteit Leiden) en dhr. Jean Van Wetter, CEO van het Belgische ontwikkelingsagentschap Enabel.

Uitnodiging downloaden

Onderzoekslijnen: Europa; Sahel en Subsaharisch Afrika

Bron afbeelding: © Enabel

Avondconferentie

EU-ontwikkelingsprojecten in Niger:
lessons learned

Video van de conferentie
Dr. Abdourahmane IDRISSA
Dhr. Jean VAN WETTER

Moderator: Simon VAN HOEYMISSEN

Taal : Engels
Simultane vertolking in het Nederlands en het Frans

26 oktober 2023, 17.00 u. – 18.30 u.
> 16.30 u. – Onthaal
> 17.00 u. – Conferentie
> 18.30 u. – Receptie

Campus Renaissance
Hobbemastraat 8
1000 Brussel