Simon VAN HOEYMISSEN

Onderzoeker van het Studiecentrum voor Veiligheid en Defensie

Simon.VanHoeymissen@mil.be

Veiligheids- en defensiearchitectuur ; Trans-Atlantische betrekkingen ; België ; Europa

Biografie

Simon Van Hoeymissen heeft een multidisciplinaire achtergrond: in 2012 behaalde hij een masterdiploma in de criminologie aan de KU Leuven en in 2013 studeerde hij in de politieke wetenschappen af aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB). In beide vakgebieden spitste hij zich toe op internationale veiligheidskwesties, met een specifieke onderzoeksfocus op de dynamiek tussen de EU en Rusland.

Na zijn studies werkte hij in de private sector in binnen- en buitenland, waarbij hij niet alleen vertrouwd raakte met de wereld van denktanks, maar ook de nodige taalvaardigheid ontwikkelde (Nederlands, Engels, Frans, Duits en Deens). Sinds 2020 maakt hij deel uit van denktank Eleni.

In september 2020 vatte hij de opleiding tot pelotonscommandant bij de Belgische Defensie aan. Eind 2021 keerde hij terug naar het burgerleven en schoolde zich bij in beleidsinnovaties aan de London School of Economics and Political Science. Na de Russische inval in Oekraïne werkte hij vier maanden bij een humanitair nooddorp voor Oekraïense vluchtelingen in België totdat hij in januari 2023 terugkeerde naar Defensie en het Studiecentrum voor Veiligheid en Defensie (SCVD) vervoegde als onderzoeker.

Publicaties

Van Hoeymissen, Simon. “Interinstitutionele samenwerking als aandrijver van een verbeterde militaire mobiliteit in Europa.” e-Note 51 (Koninklijk Hoger Instituut voor Defensie), 20 september 2023. https://www.defence-institute.be/publications/e-note/e-note-51/

Van Hoeymissen, Simon. “Zowel voor Rusland, de EU als de NAVO spelen er zaken die Oekraïne overstijgen.” Knack, 15 februari 2022. https://www.knack.be/nieuws/wereld/zowel-voor-rusland-de-eu-als-de-navo-spelen-er-zaken-die-oekraine-overstijgen/.

Van Hoeymissen, Simon. “Securitizing the EU-Russia Gas Trade: The Impact of Crises on Energy Policy.” Master’s thesis, Vrije Universiteit Brussel, 2013.