Filip MARTEL

Kolonel

Directeur van het departement Wetenschappelijk en Technologisch Onderzoek van Defensie

Biografie

Na zijn hogere humaniora aan het Sint-Jozefscollege te Hasselt en de afdeling Intermachten van de Koninklijke Cadettenschool te Lier wordt hij in augustus 1985 toegelaten tot de Koninklijke Militaire School, waar hij in december 1990 als officier afstudeert met de 140ste promotie Polytechniek.

Nadien volgt hij met succes de vormingen bachelor Economie en Master of Business Administration aan het Postuniversitair Centrum Limburg (Universiteit Hasselt).

In 1991 vervoegt hij het 17de Regiment Rijdende Artillerie in Altenrath (Duitsland, ex-BRD), waar hij tot 1994 de functies batterijschootsofficier en officier topograaf van het bataljon bekleedt.

Vervolgens gaat hij aan de slag bij de dienst Keuringen en Quality Control van de Landmacht (DKLM) als quality assurance representative (QAR) lichte bewapening en munitie en wordt hij gedetacheerd bij FN Herstal. In die periode volgt hij ook een vorming als hoofdauditor AQAP/ISO 9001, en is de daaropvolgende 10 jaar actief als technisch en hoofdauditor.

Hij verlaat Herstal in 1999 om de cursus kandidaat-hoofdofficier aan te vatten in het Koninklijk Hoger Instituut voor Defensie te Laken. Na deze vorming en een aansluitende stage in de divisie Bewapening en Munitie van het Centrum voor Evaluatie van Materieel (CEM) is hij in 2000 werkzaam bij de dienst Bewapening en Munitie van de technische directie van de staf van de landmacht (GST).

Bij de oprichting van de eenheidsstructuur wordt hij chef van het bureau Munitie binnen de divisie Synthese van de Algemene Directie Material Resources (DGMR), die later omgevormd wordt tot de sectie Management van DGMR. In deze periode is hij onder meer verantwoordelijk voor de ontwikkeling van een aangepaste trainingsinfrastructuur voor de nieuwe technieken van gevechtsschieten (NTGS) en projectofficier voor het demilitarisatieproject voor de sanering van het fort van Zwijndrecht. Midden 2010 wordt hij chef van de ondersectie Risicobeheer bij de sectie Management binnen DGMR, verantwoordelijk voor het risicobeheer op het vlak van preventie en milieu gerelateerd aan materieel en infrastructuur.

In juni 2014 neemt hij het bevel over van de Defensielaboratoria, één van de onderzoeksinstituten van Defensie, gespecialiseerd in CBRN, textiel en brandstoffen en oliën.

Sedert 26 september 18 is hij de directeur van het departement Wetenschappelijk en Technologisch Onderzoek van Defensie bij het Koninklijk Hoger Instituut voor Defensie.

Filip Martel is geboren op 28 december 1966 te Hasselt. Hij is gehuwd met Urte Klüppelholz en woont in Heverlee (Leuven).