Terwijl de militaire operaties in de Gazastrook op het punt staan te kantelen van ‘operaties van bijna hoge intensiteit’ naar een fase van zonecontrole, wil de auteur van deze e-Note terugkomen op de initiële agressie van 7 oktober 2023 en de Israëlische tegenaanval zoals we die konden aanschouwen tot 22 december.
In deze e-Note zullen we de planning en intenties van de terroristische aanslag grondig onderzoeken, zonder de omstandigheden en de nalatigheid van Israël uit het oog te verliezen die de uitvoering van de aanslag vergemakkelijkten. Wat de tegenaanval van Israël betreft, zullen we in deze oorlogsmist de doelstellingen, de beperkingen en de uitvoering trachten te ontwaren. Deze analyse zal het mogelijk maken enkele aandachtspunten in de verf te zetten, met name met betrekking tot de operaties in complexe gebieden, de parallel met oorlog van hoge intensiteit en perceptieoorlog. Het zal ons ook helpen onze blik verder te verruimen, aangezien dit conflict zich afspeelt op de breuklijn tussen de belangen van zowel grootmachten als kleinere machten.

Download the e-Note 53

(Alleen beschikbaar in het Frans)

e-Note 53

7 octobre 2023 : l’attaque perpétrée par le Hamas à partir de la bande de Gaza – Intentions, opérations et implications pour la Belgique et sa Défense

Patrick VERMER