Slimme apparaten die met het internet zijn verbonden – het “internet der dingen” (IoT) – maken het leven gemakkelijker, verbeteren de efficiëntie van de industrie, maken voorspellend onderhoud mogelijk en redden levens. Zoals verwacht heeft deze technologische doorbraak geleid tot tal van militaire toepassingen, gezamenlijk bekend onder de naam “internet der militaire dingen” (IoMT).

IoMT-apparaten zullen een ongekend niveau van verbinding tussen schepen, vliegtuigen, drones, soldaten en operationele basissen mogelijk maken, waardoor het situationeel bewustzijn, de risicobeoordeling en de reactietijd zullen verbeteren. Op logistiek vlak zal IoMT zorgen voor voorspellend onderhoud van platforms en realtimediagnose van soldaten dankzij verbonden gevechtspakken, helmen en wapensystemen. IoMT-apparatuur en -infrastructuur zal ook alomtegenwoordige detectie, communicatie en computergebruik omvatten op een dusdanig niveau dat geavanceerde AI-systemen nodig zullen zijn om over te kunnen gaan tot een efficiënte analyse van de enorme hoeveelheid gegevens die het gevolg zullen zijn van de wereldwijde netwerkvorming van militaire apparatuur en platforms.

De keerzijde van de medaille van IoMT is duidelijk: deze wereldwijde netwerkvorming brengt cyberveiligheidskwesties met zich mee. Omdat deze apparaten verbonden zijn met het internet om door hun legitieme exploitanten te worden gelokaliseerd en gemanipuleerd, vormen ze eveneens perfecte doelwitten voor kwaadwillige actoren. De snelgroeiende IoMT stelt nationale defensieautoriteiten voor disruptieve uitdagingen, omdat IoT/IoMT-apparaten nieuwe soorten doelwitten vormen, evenals nieuwe wapens die de economische en fysieke veiligheid kunnen bedreigen.

Om deze kwesties te bespreken, verwelkomen we met genoegen Dr. Konrad Wrona, hoofdwetenschapper bij het NAVO Communicatie- en Informatieagentschap (NCIA) in Den Haag (Nederland), en Dr. Matthew Mackay, hoofdconsulent bij Logiq Consulting (Verenigd Koninkrijk).

Online avondconferentie

Het Internet der militaire dingen (IoMT):
operationele opportuniteiten
en veiligheidsuitdagingen

Doctor Konrad WRONA
Doctor Eric-Matthew MACKAY

Moderator: Alain DE NEVE

Taal: Engels

23 september 2021, 17.00 u. – 18.30 u.
> Vanaf 16.00 u. – Onthaal –
verbinding met de online conferentie
> 17.00 u. – Conferentie en vragenronde