De zee is altijd van cruciaal belang geweest voor de welvaart van grootmachten. De zee controleren of tegenstanders de toegang ertoe ontzeggen heeft strategische gevolgen die in belang toenemen in een drastisch veranderende economische en geostrategische omgeving. Het Verenigd Koninkrijk domineert de wereldzeeën niet meer zoals in het begin van de 20e eeuw, maar het is wel van plan een belangrijke maritieme mogendheid te blijven die in staat is haar macht te projecteren en zo haar strategische, economische en territoriale belangen te verdedigen. De Britse Marine past volledig en logischerwijze in de post-Brexitstrategie Global Britain, die als doel heeft om het Verenigd Koninkrijk opnieuw op het podium van het wereldtoneel te zetten. De Royal Navy haalt trouwens het meeste voordeel uit de strategische oriëntaties die worden toegelicht in het rapport over de Britse defensie (The Integrated Review of Security, Defence, Development and Foreign Policy), gepubliceerd in maart 2021 door de Britse regering. Bovendien zou de Brexit het Verenigd Koninkrijk en de NAVO dichter bij elkaar moeten brengen, alsook de band met de Commonwealth en de reeds bestaande regionale allianties moeten versterken.

Zal Global Britain de Britse maritieme macht nieuw leven inblazen? Welke geostrategische ambities streeft de Royal Navy na tegen 2040? Impliceert het AUKUS-pact met de VS en Australië dat de Royal Navy de macht van China in de Indo-Pacific zal helpen in bedwang te houden? En wat met de samenwerking op zee met Europese partners? Bestaat de mogelijkheid dat er nieuwe samenwerkingsmogelijkheden optreden tussen de Britse en de Belgische Marine?

Om een antwoord te bieden op deze vragen, verwelkomen we met genoegen Dr. Sidharth KAUSHAL, onderzoeker van maritieme en defensievraagstukken in het onderzoeksteam Militaire Wetenschappen aan het RUSI (Royal United Services Institute, Londen), die zijn analyse van de Britse maritieme macht en haar internationale geostrategische positie zal toelichten.

Uitnodiging downloaden

Onderzoekslijnen: Veiligheids- en defensiearchitectuur ; Dreigingen, uitdagingen en strategische
respons ; België ; Europa

© Zairomar Petronilla

Avondconferentie

Maritieme macht en geostrategische perspectieven: het Britse voorbeeld

Doctor Sidharth KAUSHAL

Moderator : Estelle HOORICKX

Taal : Engels
Simultaanvertaling in het Nederlands en Frans

14 oktober 2019, 17.00 u. – 18.30 u.
> 16.30 u. – Onthaal
> 17.00 u. – Conferentie
> 18.30 u. – Receptie

Video van de conferentie:
Doctor Sidharth KAUSHAL

Campus Renaissance
Rue Hobbema, 8
1000 Brussel

Alle deelnemers moeten in het bezit zijn van
een Covid Safe Ticket en een mondmasker.