Terwijl tot voor kort de oorlog in voormalig Joegoslavië in de geschiedenisboeken vermeld stond als het meest riskante conflict op Europese bodem sinds de Tweede Wereldoorlog, is de Russische inval in Oekraïne – die op 24 februari 2022 Europa en de wereld bruusk wakker schudde – op weg een nieuw keerpunt te worden met verregaande gevolgen voor de Europese veiligheid en de wereldorde.

Na de Koude Oorlog raakte de collectieve verdediging geleidelijk op de achtergrond en verschoof het zwaartepunt van de Westerse defensie eerder naar collectieve veiligheid. Hoewel de voorbije decennia expeditionaire operaties buiten het grondgebied van de EU en de NAVO het nieuwe normaal werden, bewijst de huidige Russische invasie in Oekraïne dat het belang van collectieve afschrikking en verdediging nooit mag worden onderschat en een constante moet blijven in ons beleid. Gezien de recente geopolitieke verschuivingen worden de Europese staten – en dus ook België – genoodzaakt hun bijdrage tot de afschrikking en de verdediging van de EU en de NAVO aanzienlijk op te voeren.

Dit vereist een diepgaand onderzoek naar de uitdagingen en gevolgen voor de Westerse capaciteiten. Zijn onze capaciteiten nog toereikend en aangepast om collectieve afschrikking en verdediging te kunnen verzekeren? In welke domeinen kan internationaal worden samengewerkt en welke capaciteiten moeten steeds een nationale verantwoordelijkheid blijven? In welke mate kan er nauwer worden samengewerkt met de industrie en in hoeverre kan deze laatste een grotere rol spelen in de ontwikkeling van de vereiste capaciteiten?

Om deze vragen te beantwoorden, hebben we het genoegen enkele vooraanstaande experts te verwelkomen: luitenant-generaal Marc Thys, ir. (VCHOD), brigadegeneraal b.d. Hans Damen (Koninklijke Landmacht), dhr. François Michel, ir. (CEO John Cockerill), prof. dr. Alexander Mattelaer (VUB) en dhr. Nicolas Gosset (KHID). De paneldiscussie zal gemodereerd worden door Jens Franssen (VRT).

Avondconferentie

De uitdagingen voor Westerse capaciteiten
in het licht van de Oekraïnecrisis

Luitenant-generaal Marc Thys, ir.
Brigadegeneraal b.d. Hans DAMEN
Dhr. François MICHEL, ir.
Prof. dr. Alexander MATTELAER
Dhr. Nicolas GOSSET

Moderator : Jens FRANSSEN (VRT)

Talen : in het Nederlands, Frans en Engels
Simultaanvertaling in het Nederlands, Frans en Engels

21 september 2022, 17.00 u. – 19.00 u.
In de conferentiezaal op de campus Renaissance
> 16.30 u. – Onthaal
> 17.00 u. – Conferentie
> 19.00 u. – Receptie
Online via het platform Zoom
> Vanaf 16.45 u. – Onthaal –
verbinding met de online conferentie
> 17.00 u. – Conferentie

Campus Renaissance
Rue Hobbema, 8
1000 Brussel