De splitsing van het Koreaanse schiereiland in twee staten, namelijk de Republiek Korea (ROK) in het zuiden en de Democratische Volksrepubliek Korea (DPRK) in het noorden, is een van de meest iconische overblijfselen van het geopolitieke landschap van de Koude Oorlog. Het is echter geen fossiel dat afstamt uit een vervlogen tijdperk. Integendeel, sinds de jaren 90, en zeker sinds de recente opflakkering die onze wereld in een nieuw tijdperk heeft geduwd, is de Koreaanse situatie sterk geëvolueerd en beide staten hebben zelfs hun beleid en capaciteiten aangepast aan de meest recente internationale ontwikkelingen. Naast de inter Koreaanse kwestie heeft elke ontwikkeling op het Koreaanse schiereiland niet alleen gevolgen voor Oost-Azië, maar ook voor veel verder afgelegen strijdtonelen, zoals de oorlog in Oekraïne. De ROK en DPRK zijn meer dan ooit invloedrijke spelers op hun schiereiland, zij het in verschillende mate, en hebben aan belang gewonnen, zowel in de regionale periferie als op afgelegen continenten. Bijgevolg maken de Europese grootmachten zich steeds meer zorgen over het Koreaanse vraagstuk – zij het in veel mindere mate dan de Aziatische landen, met een verschillende aanpak tot gevolg.
Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen binnen de Koreaanse situatie? Welke mogelijke gevolgen kunnen ze hebben? Hoe kan het commando van de Verenigde Naties (UNC) helpen om het hoofd te bieden aan samenhangende crises? Hoe beïnvloedt China, die aan het Koreaanse schiereiland grenst, de veiligheidssituatie en wat is zijn positie tegenover het UNC? Wat leert de nauwgezette analyse van China’s Koreaanse strategie ons?
Om een actueel antwoord te bieden op deze vragen, verwelkomen we met genoegen luitenant generaal Andrew HARRISON (Britse leger), plaatsvervangend commandant van het UNC, en professor dr. Bart DESSEIN, China en Korea expert aan Egmont – Koninklijk Instituut voor Internationale Betrekkingen in Brussel.

Uitnodiging downloaden

Onderzoekslijn: Eurazië

Bron afbeelding: © UNC

Avondconferentie

Toezicht door het UNC en de invloed van
de twee Korea’s op de regionale veiligheid

Luitenant-generaal Andrew HARRISON
Professor dr. Bart DESSEIN

Moderator: Xavier BARA

Taal : Engels
Simultane vertolking in het Nederlands en het Frans

18 september 2023, 18.00 u. – 19.30 u.
> 17.30 u. – Onthaal
> 18.00 u. – Conferentie
> 19.30 u. – Receptie

Campus Renaissance
Hobbemastraat 8
1000 Brussel