Didier LEROY

Onderzoeker van het Studiecentrum voor Veiligheid en Defensie

Terug

Biografie

Dankzij zijn multidisciplinaire achtergrond behaalde Didier Leroy een licentiaat in de oosterse filologie en geschiedenis (assyriologie) en een master in de godsdienstwetenschappen (islamologie) aan de Université libre de Bruxelles (ULB), waar hij eveneens een voortgezette interdisciplinaire opleiding (hedendaagse uitdagingen en debatten) volgde. Vervolgens verdedigde hij een doctoraatsthesis in de sociale, politieke en militaire wetenschappen over de ideologische en structurele evolutie van de Libanese Hezbollah-beweging, onder de gezamenlijke voogdij van de ULB en de Koninklijke Militaire School (KMS).

Didier Leroy werkte meer dan tien jaar als onderzoeker aan de leerstoel sociologie van de KMS en als assistent bij het Centre d’études de la coopération internationale et du développement (CECID) van de ULB. In 2017 ging hij aan de slag bij het Studiecentrum voor Veiligheid en Defensie (SCVD) van het Koninklijk Hoger Instituut voor Defensie (KHID). Daarnaast is hij geassocieerd onderzoeker bij de Observatoire des mondes arabes et musulmans (OMAM) van de ULB en de Observatoire du Moyen-Orient et de l’Afrique du Nord (OMAN) van de Université du Québec à Montréal (UQAM).

In het kader van zijn vele opdrachten in de Arabische wereld (Libanon, Egypte, Jordanië, enz.) verrichtte hij onderzoek naar de geopolitiek en het islamisme (Moslimbroederschap, salafistische bewegingen, sjiitische milities, enz.). Deze ervaring in het veld zette hem aan om te doceren aan verschillende universiteiten (Université Grenoble Alpes, Université Lumière Lyon 2, Lebanese University, enz.) en militaire onderwijsinstellingen (Canadian Forces College, NATO Defense College, Swedish Defence University, enz.). Verder wordt hij door belangrijke internationale organisaties geraadpleegd (Europese Unie, NAVO, enz.) en staat hij geregeld de media te woord (France24, Euronews, New York Times, enz.).

Didier Leroy won een reisbeurs van het Nationaal Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (NFWO) in 2008, de prijs voor beste populairwetenschappelijk werken (“Prix de la vulgarisation scientifique”) van de Université inter-âges de l’ULB (CEPULB) in 2018 en de NATO Human Factors and Medicine Panel Excellence Award in 2020. Ten slotte is hij lid van de Middle East Studies Association (MESA) sinds 2018.